Tragedi Gear Satu...

 Kerana ini adalah kenangan.....n ada pengajaran buat kita semua...terutama aku.... jadi aku post jugak cerita yg agak x sedap ni kat sini... terkezutttt n bersyukur pdNya sangat2...

Tarikh Kejadian : 23 Februari 2013 (Sabtu)
Masa : 3.30 ptg gitula...
Tempat : Tepi Jalan dalam Area Bukit Layang2, Pasir Gudang..
Sempena : Festival layang2 sedunia baru ni..
 Kisahnya begini....Pg tu (8.00 pg) kawasan parkir yg biasa kami parking di Bukit layang2 mmg x boleh dimasuki w/p kami ni peserta.. puas memujuk RELA yg jaga kaw tu... dia kata
 "Tak bolehhhh!!!! itu utk VIP n kerabat Diraja n Sultan Johor yang akan merasmikan Festival Layang2 jam 2 ptg nnt!!!!..."
 Jadi.... dgn x puas hati, terpaksala aku cari parking kat tempat lain...tgok semua kawasan pun dah penuh jugak...padang yg atas bukit sbelah kiri pintu masuk pun penuh... kaw. masjid pun penuh jugak...jalan punya jalan..sedar x sedar dah nak sampai gate belakang bukit lyg2..... alamak cmne ni... x der tmpt parking...takut perlawanan dah nk mula ni...  Terpandanglah satu tempat kat bahu jalan sebelah kanan ada kosong....bahu jalan tu curam......slps kawasan curam tu sebelah kirinya ada pokok2...laluan jalan kaki...n sebelahnya lagi adalah tasik...sebelah tasik pulak adalah bukit tempat kami main layang2... (dapat bayangkan takk?)
Tula rupa bhg depan persona n pokok yg berjaya memberhentikannya...
Semasa nk parking tu sempat cerita ngn bebudak... bahaya parking tempat curam gini...nak2 kereta persona atau Gen2... dah penah jadi beberapa kali kereta melunjur sendiri...penah jadi kat satu tempat dulu..tuan nya tgh mandi2...tiba2 nmpk dr jauh ketenya jln sendiri ke arah laut... satu lg kejadian sama...tp tempat lain. tuannya tengah mancing...hah kete masuk tasik w/p dah tarik handbrek.... mengingati cerita sebegini...maka aku ingat sangat pesan en.manique... masukkan gear 1...jd kete x akan meluncur...tp mase nk idupkan enjin semula kene ingat!!!! free kan gear dulu....Hahhh!! siap pesan ngn izzuddin spy ingatkan semula mse balik nnt...
 
Mereka ni la lelaki gagah yg menolong angkat persona...
Nk dijadikan cerita....mse balik tu, bukan izzuddin yg naik...tp Hamzi... mase naik bukit ke arah kereta tu aku ingat... tp bila dah masukkan barang...dgn cuaca yg panas terikkk sgt tu... penat pulakkk..lepas tu sambil bercakap pulak tu...Hahhhh!!! dpt x korg bayangkan????....(nk cerita malu sebenarnya...aku jarang cuai cmgini...ni firsttime jadi gini)... rileks jer aku masukkan kunci n start enjin....x freekan gear pun.. kaki aku pun x sempat lg masuk ke dlm kereta....ermmmm apalagi!!! kereta terus melompat ke arah tasik... panikkk giler... Dalam hati ada niat nk menahan kereta drp bergerak...(hahaha mmg lawak...) tp mustahil...hamzi kata, dia pun cuba tarik boot belakang...tp sia2...(yg aku dengar mse tu, si hamzi panggil aku beberapa kali...katanya, dia takut aku cedera terlenyek kt bwh kereta...nauzubillah..simpang malaikat44 oiii...bdk pompuan yg lain aku  x ingat langsung)

Dalam aku berusaha memberhentikan kereta tu aku sempat nampak pokok kat depan tu w/p pokok tu cuma besar lengan aku jer...dalam hati aku berharap pokok tu boleh berhentikan kereta... yesss betul..kereta berhenti....(pada masa yg sama, sah2 la aku terberhenti bergerak serta-merta...n jatuh terduduk betul2 kat sebelah pintu...). Alamak! cmne nak naikkan semula ke atas jalan... Masa tu...serta merta orang jd ramai berkerumun..kebanyakan lelaki laaaa....adoiiii malunya... nampak sangat aku cuai.... mujur dlm ramai2 tu ada yg cakap...

"Ala tgh penat kan... sy pun penah kene cmgini, x pe...tenang.."
Ada pulak yg bagi no kereta tunda.... ada yg cadang soh aku call sykt insuran kereta...nnt dia sediakan kereta tunda n x payah bayar....
Ada yg soh cari urusetia festival ni...
Aku blur.....panik...tp sempat snap gambar2 ni....
Si hamzi pulak, call pakcik dia minta bantuan...
Aku call Pitty...tp dia tgh bz...
Kedudukan kereta jgn cakap la....tayar depan kiri terangkat...kanan pulak terperosok dlm tanah...n setentang betul dgn pokok besar lengan aku tu...bumper depan sah2 kemek.... tayar belakang kiri kena tanah...kanan pulak terangkat...yelah, tempat mmg x rata...pulak tu condong 35 darjah..... dlm hati berapa RM nak terbang ni...body msti rosak ni... Dlm keadaan x tentu arah tu..ada jugak mamat yg sempat amek no. plat kereta ni...

Tula...dlm ramai2 tu ada sorg tu cadangkan spy kereta tu diangkat ramai2  n letakkan dia dlm kedudukan rata...Dia panggil lagi beberapa lelaki gagah yg ada kat situ n angkat ramai2... termasuk Hamzi la tu yg gagah perkasa... (Tu dia sempat posing dgn topi n baju merah festival...)..lebih kurang dlm 10 org lelaki gagah pegang boot belakang...dlm kiraan 10...kereta dah duduk rata....
Lelaki budiman yg cadangkan td tu tnya...
"berani x naikkan ke jln semula...??"
 "Ohooo x berani...tgh x keruan...boleh mintak tlg sekali lagi???"

Hah!..kereta naik sempurna...dia sempat check...bumper tu dr jenis fiber... jd x yah ketuk...cuma klip atas tayar yg bersambung dgn bumper tu tercabut... Dia nasihatkan pegi jer bengkel kereta n cuba betulkan.... sempat jugak aku ucapkan terima kasih pd dia n yg lain2...

Beberapa saat kemudian, aku cuba masuk dlm kereta w/p agak gementar... Hamzi cadangkan spy g bengkel n kedai cuci kereta dulu... kira dia byk bg support n byk membantu dlm urusan kat bengkel n car wash....yelah.. yg lain suma pompuan. Dia sorg jer lelaki....


Tula...dlm kereta, masing2 bercerita betapa panik n terkejutnya dorg..n buat andaian kalu itu n kalu ini... si puteri n shaidah rasa bersyukur sgt2 sbb td dorg x masuk kereta awal (sbb dorg dah amek kunci awal mse aku, ikha n hamzi g majlis perasmian. kalu dorg masuk..x taula apa jadi) 

Si hamzi pulak kata" sy terfikir cikgu selamat x ni...terbayang cikgu terselit kat bawah.____ jer..cuba cikgu bayangkan kalu kat depan tu td ada sape2 antara ktorg?" Hadoi...x sanggup aku membayangkan w/p aku memikirkan kemungkinan itu.... Terima kasih Ya Allah.... Siap basuh kereta, aku bwk bebudak ni makan kat restoran yg kami biasa makan kat UO tu (Restoran Sasa).... sbg tnda kenduri kesyukuran...Sujud syukur pdMu...

Terima kasih banyak2 kepada semua yg membantu... Semoga Allah memberi ganjaran yg sewajarnya..dipermudahkan sewaktu dlm kesusahan mcm yg aku rasa...

Konklusinya...jadikanlah cerita ini sbg pengajaran terutama kpd sesiapa yg mudah lupa... atau terparking dlm situasi yg aku rasa...atau yg masukkan gear 1 masa parking... buatla sesuatu spy korg teringat utk freekan gear...cth; tulis kat kertas n lekat kat stereng tu...

Tula...nk dijadikan cerita, smpai harini tangan kiri aku sakit x baik2 w/p dah urut... selepas kejadian haritu, badan sebelah kiri lebam2...dekat 2 minggu baru normal...

2 arts:

Wak Gelas™ said...

wak pon X sempat nk gi bukit layang2 tu tempohari..,iHHIks

mylin said...

Laaa knape x pegi....

terima kasih wak lawat blog sy... sy pun dah jengok blog wak jugak.... cantik2 gmbr wak snap...

Post a Comment

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 mylinart |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.