2 kerat punya pantun....

Hurmmmm harini belajar mengarang pantun 2 kerat....
smua seronok nk cipta pantun sesudah ditayangkan slot superspontan dr Astro kat Youtube.... smua dah tergelak2....n teruja nk lafazkan pantun masing2.
Rasa seronok pulak tengok dorg bersungguh mengarang.. disuruh cipta 2 rangkap jer setiap kumpulan.. tp masing2 buat lebih dari 2.
syarat pantun ciptaan dorg....
1. msti 2 kerat,
2. jangan guna pembayang pantun tradisional yang sedia ada tetapi cipta sendiri berdasarkan imej alam yang ada di sekeliling atau apa2 sahaja yang sesuai
3. bentuk masih terikat dengan pantun tradisional
4. tak boleh gunakan bahasa pasar... kecuali sinkof

hahhhhh ni hasilnya.....antara yang terbaik
3 Takwa punya...

Gunung Ledang ada puterinya
Hendak senang mana usahanya

Ikan pari ikan parang
Jangan berkelahi nanti berperang

Bunga istana cantik sekali
kalau berkata jagalah hati

Putih berseri si anak Melayu
Senyuman di bibir usahlah layu

Pokok kelapa dipanjat Mat Jenin
Tuntutlah ilmu masa depan terjamin

Sireh berlipat sireh pinang
Kalau sudah minat datanglah meminang

Harimau dikejar oleh pemburu
Hendak belajar mestilah berguru

3 Tulus punya pulak...

Angin lembut di petang hari
Jangan kedekut nanti rugi

Letak Buku di atas meja
Orang menipu selalu dicerca

Orang tua suka menggatal
orang mengantuk disorongkan bantal

Pokok tumbang riuh sekampung
Harga barang dah melambung

Ada pintu ada tingkap
Banyak menipu buruklah sikap

Namanya ketua kelas
Dalam kelas nombor last

Buah labu dibuat pengat
Harini cikgu cantik sangat

Makan nasi berulam pegaga
Penat menghias tak menang juga

Penolong tiada kelas huru hara
Ketua tiada kelas bergembira

Hidupkan api gunakan arang
Kamu jangan susahkan orang

Pergi sekolah berseluar sempit
malam-malam jangan nak merempit

riuh rendah kelas bila dorg melafazkan pantun dengan lenggok, jeda dan intonasi yang betul....










Baby in blanket (persembahan dalam situasi sebenar)

baby pakai selimut.... bolehla tiru n lukis gambar2 bb  ni dah pakai selimut yg awk design tu... n warnakan














Hasil carian imej untuk painting baby sleeping  by watercolour

Screen Print your own t-shirts // How-To

macam muda ke tua..

hahahahah... sorila tajuk tu cmgitu... cuba baca citer ni sat (- utk cikgu... * murid)

- Bukak m/s 61 sekarang.

* Tajuk Kesan Ketagihan Media Sosial ya cikgu?

- Ya... awak biasa kan dengan tajuk ni.

* Biasa jugak... hari tu kita dah bincang sikit sblom ujian lisan BM.. mase tu tajuk pasal internet cikgu.

- ok bagus. ingat pun awak.. Sblom awak buat latihan ni masa cuti sekolah nanti, sy nak tanya awak ni... kat mana atau apa medium yang awak gunakan untuk bermedia sosial ni...

* smartphone....
* laptop....
* komputer...
* tablet... ipad
* mesti ada internet cikgu
* wifi...
* gajet cikguuuuuu
* data...online bla bla bla

-contoh media sosial?

* IG
* whatsapp
*wechat
* fb...
* twitter..blablabla..

- ok2 yelah.. betul smua tu... Tapi sy nak tanya jugak ni... Adakah fenomena bermedia sosial ni hanya menyerang satu golongan sahaja... atau siapakah sebenarnya golongan yang terdedah kepada aktiviti media sosial ni ???

* remajaaaa... budak sekolah cikgu...
* golongan muda....
* eh taklah... semua.. anak sedara saya baru 8 bulan dah pandai guna smart phone cikgu.. tengok movie smua...
* semua golongan ..... mak saya... bapak saya pun sibuk whatsapp cikgu...macam2 grup ada...
* nenek saya pun...

- ya betul... memang pekara ini telah dijangka atau yang diharapkan sebelum internet tercipta... inilah namanya dunia tanpa sempadan... semua golongan merasai kehebatan internet n media sosial ni serentak...kita boleh cari dan kongsi  maklumat, boleh simpan dokumen... boleh cari smula kawan2 lama yg lama x jumpa...

* betul cikgu...mak ayah sy setahun reunion ntah berapa kali... pastu bila dah jumpa kawan2 dorg tu, kami anak2 ni disuruh dok meja lain tengokkk kan dorg jer beraktiviti..  bosan la cikgu...

-hahahahah yeke.. Abes, ada ke beza penerimaan atau cara penggunaan antara golongan ni..

* ada cikgu.... mak2ke bapak2 ni slalu kalu nak taip kat wasap lambat... pastu nak touch skrin tu guna jari telunjuk jer ... nampak kaku jer..
* pastu asek x paham.. pastu tanya...cara send gambar...mcm2la.. bila dah tanya n kita taipkan atau pegang lama sikit, nnt mak kata... asek ko jer yang pegang, bila mak nak pandai...
* Ada yang nak sentuh skrin tu asek kene kuku jer cikgu... bunyi tu menyakitkan hati...

- hahahahaha... o awk mmg memerhati yer.... Kalu dorg tanya tu kene la tunjukkan... sbb kecekapan dah berbeza kerana pelbagai faktor... jangan jd mcm kurang ajar.. atau mcm kacang....

*lupakan kulitttt
*ktorg tunjuk la cikgu....
* tapi memangla cikgu... pastu, dorg kalu dah pegang gajet tu mmg 100% fokus sampai xleh buat benda lain... nnt bila kita tanya... dorg tanya.. apa.. apa.. apa?
*kalu kita kan cikgu, boleh 3 dlm 1.. smpai x perasan kita tgh jawap msj.. tgok Ig ke...

-ishhh ish ishh ishh awk2 ni... hahhh ape lagi yang awak nampak... ni dah mcm lari tajuk pulak ni...

* ringtone dorg lagu2 lama... pastu bunyi bukan main kuat... hahahaha
* kami silent... bengang la cikgu.. vibrate jer..
* kalu ktorg pegang gajet dorg marah.... asek gajetttt jer.. 24 jam gajet...bila nak study....Tapi dorg pegang lama2 boleh pulak......

-yela.. dorg dah x sekolah... tengah mesyuarat ke... jawab mesej penting ke...

*... kami pegang fon lama sbb buat homework cikgu... cikgu2 slalu bagi nota, homework ke dlm whatsapp group kelas ..jd mmg patotla ktorg asek tgok fon jer cikgu...

-tau... sy pun slalu bagi arahan dlm group jer...senang... Jadi ledakan fenomena media sosial ni menyeluruh.. terkena kepada semua golongan ... tanpa sempadan, kecuali individu yg anti sosial jer.. dok dalam hutan... jadi manfaatkan... fahami n tunjukkan kalu ada golongan yg x cekap. Ada apa2 lagi sblom sy teruskan...

* golongan berusia slalu guna facebook... org sekarang banyak guna Instagram cikgu... ig...
* oii ada lagi .. ok cikgu sambung...

- ahahahah... awk ni... sy ni golongan brusia la yer... sbb x bukak akaun IG.. malas la nk layan banyak laman sosial... fb.. emel... blog... cukupla tu.. Ok.. tgok smula m/s 61. grafik tu dah ada isi2 kesan ketagihan media sosial... awk cuma buat berpandukan isi2 tu. ingat yer.pasal isi tersurat dan tersirat...
ok selamat bercuti.. n siapkan lathan bertulis ni kat umah...

=awak nampak tua ke muda masa mengendalikan smartfon
=kalu ada kenyataan yang seupa tu... maknanya tua la tu..


Hadiah Hari Guru....

Mse hari guru baru ni.... mcm biasa mmg akan dpt hadiah macam2 dr student... tp hadiah yg ni agak pelik n lari sikit dr kebiasaan.. 
Suka tak??? 
ehhh mana x suka ... dapat hadiah kan.. mestilah suka.. hadiah ape pun sy suka...
 Jambangan bunga kertas ni ex student ni yg buat sendiri.... student seni la katakan... mmg kreatif..
 tp... tgok... ada panadol actifast....
 ada minyak angin aromaterapi.... x penah dapat hadiah gini... kasut, kain, kain batik, tudung, kek tu biasa kan.. 
 yg ni paling suka.... 
 ada pen hitam n pen biru...
 lengkap dgn pen merah....
 hahahah pembaris pun ada....
 n ucapannya......
 dan... tgok apa alasannya utk bg panadol... pembaris.... n ingatannya...
nak tau sape bagi..... niha.. budak bertuah yg sama tarikh lahir dgn aku....
P/s terima kasih jugak pd student yg lain,  cgu x post kat sini bukan bermakna cgu x suka atau x sayang yer....  tp mgkin next time
 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 mylinart |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.