Album : Festival Layang-layang Sedunia ke-18

Peristiwa : Festival layang-Layang Sedunia Kali Ke-18
Tarikh : 19 - 24 Februari 2013
Masa : 6 Hari 
Lokasi : Bukit Layang-Layang, Pasir Gudang, Johor
Penginapan :  Hotel taraf 1/2 bintang  x bersinar(Stadium Perbandaran Pasir Gudang)
Peserta : 10 orang dr sekolah kami...
Team aku...hamzi, izzuddin, ikha, fahmi
Team wan ...akim, puteri, shaidah...nabil
Jumlah pasukan : 70 lebih... termasuk sekolah ASEAN
Kategori : Sekolah2 ASEAN
Tema : Pakaian Tradisional

Hari Pertama : 19 Februari 2013
Semasa menunggu giliran pendaftaran... dr kiri; akim, wan , lin.fahmi, nabil n shaidah
Pemarkahan di bumi utk kategori wau bulan..... hamzi n akim
Ketua pengadil, tuan Hj Ismail berkenan bertegur sapa dgn kebaya oren yg dipegang izuddin

Hari Kedua : 20 Februari 2013
mse ni dah kat bukit layang2.  Hari pertandingan telah bermula...Hamzi dgn wau si akim...  mengetest naikkan..
Hamzi jugak...tgh memasang dengunggg...taranom kata izuddin...hahaha..
Kami yg sepuluh itu...dr kiri; nabil, izuddin, akim, shaidah, hamzi, fahmi, lin,ikha, wan...puteri yg snap gmbr ni..
selamat berjuang group aku...hamzi naikkan...n hakim jd juru anjung...(mcm salah jer istilah ni.) team aku dpt giliran pusingan pertama dan wan punya team pusingan ketiga
uhhh...hamzi tgh kelam kabut nk ikat tangsi kat pancang
puas hati..wau naik cantik n konsisten kat udara... cuma angin belum kuat sangat...masih awal pagi... pengadil pancang 3 ni pun baik... tp tegas.. 
sementara menunggu pertandingan selesai...ada aksi menarik yg x boleh dilepaskan utk dirakam...hahaha sori....ni aksi letih....cikgu khairul STAB...tahun ni dia hantar 2 team jugak...

ni pulak aksi bakar jari dgn putung rokok.... cikgu hanafiah dr SSAJ... first time hantar di bawah arahan pengetua ktorang dulu yg berpindah ke sekolahnya...Tuan Hj Rahman Md Nor
hah...ni aksi real oleh pelayang kelantan....lupa namanya...mmg sama minat dlm byk perkara ngn cikgu hanafiah...kene putung rokok x lut... tp putung rokok tu yg mati apinya
pusingan ketiga dah sampai... hamzi pulak jd juru anjung...akim naikkan...kene pakai sarung...lambang tradisional... ada pengadil bgtau senyap2 smlm (haha geng fb)...kalu pakai pakaian tradisional markah dpt lebih sikit... tahun depan kene pakai lengkap la...
hahaha kami lg.... tp 9 jer...mana puteri...
hah...cukup pun sepuluh... 10 budak hitam yg baik hati...sopan santun...pandai simpan rahsia...pandai bergurau....tp kuat merajuk.... kecuali aku...hihihihi... harap2 dah habis skolah nnt jgn lupa diri ... moga2 jd manusia yg kekal suka menghargai insan lain....perghhhhh...tingginya harapan..
tahun ni konon nk cari t.shirt kaler lain... beli jer kat Brands Outlet... tp nampaknya terdpt jugak kaler ala2 merah... dah jd sinonim la pulak... 
habis pertandingan....jalan2 kat gerai2 jualan... tahun ni byk promosi homestay2 dr seluruh daerah di negeri johor...sambil promosi dorg pamerkan barang jualan yg mmg unik2..kraf n makanan...dlm foto ni...kraf dr surat khabar.... biasanya org buat s/khabar ni mcm rotan...tp ni lain...mcm mengkuang pulak...

ajak bebudak ni singgah kat muzium layang2...w/p dah pegi beberapa tahun, tp ada yg x penah masuk...
selain nk mencari udara dingin kat sini...dorg dptla tgok sejarah2 wau jenis2  n layang2 dr luar negara...
ada layang2 yg terbesar...2D, 3D n yg dibuat menggunakan daun jer...lyg2 dr jepun mmg bnyk teraju..
Mlm tu... ada pemarkahan di bumi utk kategori rokakku (tahun pertama..menggantikan malay kite).....n .layang2 ciptaan 2D.. kat atas tu 2D ktorg sblum ditambah kain...

Rokakku dihamparkan di lantai stadium...90% pasukan diistiharkan tidak menepati kehendak n  konsep rokakku.... kata cikgu sallehuddin (pengadil)..."cikgu2 kene study...cari kat mana2 sumber...fahami konsep rokakku jepun..tu kan layang2 tradisional jepun... Rokakku tu cuma nak sebahagian corak jer...mcm rokakku jepun yg cuma lukis mata geisha jer.."
hahahahah...mmg rasa x puas hati, tapi jauh disudut hati, rasa menyesal pulak x cari kat website.. ada jugak bukak, tp nk kaji rupa bentuk rokakku n terajunya jer..bab konsep hiasan/motif atas dia tu aku x terpikir langsung...yg aku paham...penganjur nk buat kelainan ni...gabungkan layang2 jepun tapi digabungkan dgn rekaan pakaian tradisional... hahahah..Lawakkkk...tu kat atas tu... rokakku yg aku lukis...kihkihkih...lari konsep betul...mslnya dlm surat edaran tu penganjur x cakap...udah2...jgn salahkan penganjur...suma tu salah aku...bz sgt kat skolah smpi byk aspek yg terabai...tapi...ada rasa berbunga2 jugak la kat dlm hati ni...sbb ramai org posing, bidik gambar...n puji....yela kan...mmg konsep catan..guna akrilik lg...

teringat pulak kes thn lepas...terbalik dgn kes thn ni...thn lepas tema unggas...90% pasukan buat salah...ada yg buat kelawar...ikan pari...ladybird... Unggas tu kan jenis2 burung.!!... tapi pengadil sgt baik hati n kata.."xpela...dah ramai yg x tahu... kita longgarkanlah...kita terima....". Huhhh!...mse tu team aku tergolong dlm kumpulan yg 10% tu... betul n menepati kehendak... naseb kan...
yg ni layang2 ciptaan 2D skolah mne...x pasti... tp mmg cantik...aku suka.. thn ni ramai yg guna kain utk buat layang2...semeter rm13-17 tu... penggunaan kertas jagung dah berkurangan...ramai jugak yg guna rangka fiber... kalu sekolah ada peruntukan, semua benda memangggg boleh buat...

Hari Ketiga : 21 Februari 2013
Hari ni x de pertandingan kategori sekolah...kategori lain on jer...Jadi kami sepakat g Jaya Jusco tebrau City... menyopping...window2 jer.... Kali ni x sesat...si akim terer bab2 jalan kat sini... kalu ikut si...tutttt...thn lepas...4 jam baru sampai...padahal jauhnya mcm kluang g air hitam jer....bdk2 lelaki berkampung kat pusat video game...ptg jam 5 ktorg balik smula ke stadium p.gudang..
Ptg tu..ktorg menerai naikkan rokakku n 2D kat padang tepi stadium... ni aksi melampau yg dpt kurakam...chumell

Mlm... pemarkahan di bumi kategori train kite.... ni team aku punya.... w/p cantik... tp terajunya jd bahan pertikaian la pulak.... pengadil kata x boleh buat 2 teraju... konsep train kite msti satu teraju...kalu 2 tu dah jd layang2 cina...yg naga tu... adoiiiii.......
ni train kite dr smk putrajaya persint 9... first time hantar... motif pucuk rebung...
ni SSAJ punya..
Budak2 ni tgh penerangan x sengaja oleh cikgu sallehuddin.... mula2 si hamzi tnya...ehhh pastu jd ramai pulak yg mendengar...jd medan soal jawab pulak... bagus jugak...

Hari Keempat : 22 Februari 2013
Harini hari Jumaat... tapi ada 2 kategori akan dipertandingkan... pagi rokakku...ptg train kite..  pagi kene pusingan 1 n 3... ptg kene pusingan 5 n 7 .. cuaca mmg panas sgt... tu yg jd letih tu...akim, hamzi n nabil terlelap..
peace no war... berjaya... naik cantik...kata akim
mmg cantik mahsuri berbaju kurung teluk belanga berkain batik...konsisten..markah ketahanan di udara full...dua2 sekali.. haha cuma markah di bumi jer yg jd pertikaian..
Rokakku dr sekolah Cambodia... hamzi ikha puteri n fahmi amek kesempatan.... haha tgok motif dia pun x menepati kehendak... (selain cambodia...negara2 ASEAN yg ambil bahagian...Indonesia, Singapura, Brunei, Thailand...Filipina..mane lg ekkk...x ingat...kene rujuk pamplet...)
Ptg...nk naikkan train kite mmg semua ahli kene amik bahagian...

Naik jugak....yelah...dah try kat skolah...mmg naik... cuma terajunya jer yg mendahului zaman...
cheongsam....

Hari Kelima : 23 Februari 2013
Harini... giliran Layang2 Ciptaan 2D pulak.... dpt giliran pusingan 6 n7... Lambat jugak mulanya...
sblum mula...posing dulu dgn t.shirt yg kami dapat dr penganjur....
                                                          tahun ni merah n berlengan biru..
puteri....wan....shaidah....ikha.....lin....Bdk lelaki mane ntah... jgn2 merajuk
Lmbt sebab diadakan pertandingan layang2 laga dulu rupanya...
Cuaca yg cerah n berangin tu..diserikan lagi dengan kehadiran budak2 baik ni... Abdul Rahman Abdul Jalal (kanan) dan kawan2 baiknya...munir n solleh....Terimakasih byk2 sudi datang...bagi sokongan moral...belanja air n buah2an.... sori sbb x terlayan sgt...bz...nk belanja pun x sempat... belanja kat tempat lain la yerk..
dr kiri...puteri... wan...munir...solleh...akim...aku...rahman...izuddin...dpn si shaidah n baju kurung kedah team akim...yg buat hal tiba2... (jgn kata ada org sabotaj...hahahah x baik tau....)
mat Salleh ni berkenan nk nengok kebaya ni...
Hari ni jugak ada majlis perasmian oleh DYMM Sultan Johor...  Jam 2.00 ptg bermula... ikha beratur kt lorong sekolah negeri johor..
Sultan Ibrahim Ismail bersama Menteri Besar johor juga vvip yg lain....
nyanyian lagu bangsa johor n negaraku
Acara perasmian....motif pucuk rebung berwarna keemasan timbul der bende berwarna hijau tu... rupa2nya motif pucuk rebung ni yang ada kat sayap wau tu... corak sobek tu rupanya pucuk rebung...baru perasan!!!
Semua peserta dalam dan luar negara berbaris di sini....menunggu DYMM sultan mencemar duli utk menyampaikan cenderamata
Hurmmm dpt jugak bersalam dgn sultan si hamzi. ni.... dpt cenderamata lg..
apala yg dibualkan tu??
Sesudah tamat majlis perasmian... kami balik ke stadium...penat gila..tp smpi dekat jam 5... ada peristiwa yang menakutkan berlaku....apa kisahnya...tungguuuuuu.....

Hari keenam : 24 Februari 2013
Pagi ni ktorg pegi lagi ke Jaya Jusco... adala barang yg dicari tu... malam nnt ada majlis Penyampaian hadiah n penutup rasmi di stadium dgn semua peserta dalam n luar negara.... tahun ni kurang debaran...dah pasrah...lg pun kami dah berusaha...guna tulang 4 kerat kami...
penyambut tetamu karpet merah...
akim izuddin n hamzi yg dah jadi itam....di meja bulat
kami ngn cikgu hanafiah...
 
kami shj....
Majlis turut dihadiri oleh isteri Menteri Besar Johor...Datin Prof. Dr. Jamilah Ariffin
Dgn family Wak Sater...syukri... (kesian syukri...naseb tidak begitu menyebelahi team dia tahun ni....lihat...dia yg pelayang johor yg hebat...diiktiraf sbg aset negara pun x sangkut jugak...semua bergantung pada faktor2 lain...sama ada manusia atau alam...)
Ni puteri...shaidah n ikha dgn sape dorg nk bergambar...
Ingat Justin Bieber ke???
Puteri dgn pakcik sedara dia...
dgn sape la pulak ni...
yg ni kami dgn pelayang dr Jepun...
sbelum balik...posing dulu...thn ni kami dpt tempat ke-8 kategori wau bulan n ke-9 train kite... tula rezeki kami tahun ni...bernilai RM160 jer.... lebih baik dr thn lepas...w/p x berjaya mengulangi kejayaan thn 2011... Syukur Alhamdullilah...Terimakasih Allah...penyertaan kami kali ini byk mendatangkan ilmu kpd kami...juga pengalaman mengenal hati budi manusia... menilai perasaan.... Sebelum gerak ke Kluang...singgah pasar di Bukit layang2... pastu konvoi dgn team dr STAB...cikgu Khairul... Sampai Kluang jam 2.00 pagi....
Daaaaaaa..... esoknya kami dpt cuti...x yah dtg sekolah....

2 arts:

Abdul Rahman said...

e e gambar saye ade.. he he he.. terima kasih gak kat cikgu sudi bg masuk mcm team skolah. he he he

mylin said...

ahahaha...xde hal punya...kalu boleh nk bagi pass, tp lupa...kalu ada pass tu boleh masuk mana2 kawasan...masuk muzium free....

Post a Comment

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 mylinart |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.