Blogger Tertua di Dunia

Maria Amelia Lopez adalah Blogger tertua di dunia yang berumur 97 tahun berasal dari Sepanyol telah meninggal dunia. Dia telah diperkenalkan oleh cucunya pada dunia blogger 2 tahun lalu. Kebanyakkan entri Maria Amelia Lopez adalah berkenaan dengan pelbagai aspek seperti kehidupannya, politik era Franco dan selalu menyentuh akan kesihatannya yang tidak menentu. Nenek tua ini menulis dari rumahnya di tepi laut di bandar Muxia disitu jugalah tempat dia dilahirkan pada 23 Disember 1911 di rumah petani milik cucunya. Maria mula menulis blog pada 23 Disember 2006 " cucu saya telah memberikan sebuah hadiah kepada saya, blog ini ketika saya berumur 95 tahun...dan hidup saya berubah... sekarang, saya dapat berkomunikasi dan berinteraksi dengan dunia luar".

http://technology.timesonline.co.uk/multimedia/archive/00561/maria_561555a.jpg

Blognya di alamat amis95.blogspot.com, mendapat hit lebih 1.5 juta pengunjung. Oleh kerana kepopularitinya itu beliau pernah minum teh bersama dengan Perdana Menteri Sepanyol Jose Luis Rodriguez Zapatero. Pada entri terakhir pada Februari tahun ini beliau mengatakan " ketika saya berinternet saya lupa akan penyakit saya. Kebingungan adalah perkara yang baik untuk anda - anda mampu berkomunikasi dengan orang lain. meningkatkan daya ingatn dan memberikan kekuatan yang hebat.

Maria menjadi blogger tertua di dunia setelah meninggalnya Oliver Riley berasal dari Australia yang meninggal pada usia 108 tahun di bulan Jun 2008. Pemegang title yang tidak rasmi ini juga masih belum diketahui, kerana aktor Kirk Douglas yang berusia 92 tahun yang biasanya menulis blog pada halaman MySpace masih lagi aktif menulis blog hingga sekarang.

* Kepada kawan2ku...terutama yang selalu "berblog"...juga yg x reti "berblog" amiklah nilai dan pengajaran daripada Amelia Lopez ni...selain selalu belajar daripada Amelia Alel...

3 arts:

adique said...

sweet :)
nama nak Amelia jugak kn..

erm kita tak rugi pape pun bila berblog ni..banyak ilmu, banyak pengalaman dan banyak cerita2 yang kita leh kongsi dengan dunia luar..bukan maksud kita nak membuka pekung di dada, cuma kita nak berkongsi cerita..

mylin said...

Betul tu....
....Spesel la org bernama Amelia ni kan...

Anonymous said...

elo..pokcik ni..dua bulan pokcik kt luarnegara..rindu yo..pokcik kenal nenek amelia lope ni..dulu dio jual kue lope..kue lapih..lepas tu dio main blog..jual kue dblog..clearance brg2 umah lg..kurang eksesais tido lewat keno sakitbuahpinggang..meninggal..lopeh ni ekau cari cter la sapo bloger yg cantik2 yo..bye yo mylin..

Post a Comment

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 mylinart |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.