Yeayyyyy Naik HOHO!!!!!

Ok... ni sambungan.... 
(Siri II - lawatan ke KL bersama KTMB dan bas HOHO)
Mse ni kami dah dok kat luar KLS, tunggu kemunculan bas HOHO.. di Bus Stop no.11. Lama jugak kami menunggu bas double decker tu.... sementara menunggu dgn separuh kesabaran tu, mane mungkin dorg ni xde aktiviti... ade jer bnde yg dorg buat.... berselfie laa tu
utk ingatan... tiket bas HOHO ni boleh jer dibeli secara online.. kalau tgh ada promosi, boleh dapat harga jauh lebih murah...
(minah selfie..... yg lain apa lagiiiii... tumpang semangkukk laaa)
Bab urusan tiket HOHO ni aku serah pada Asheeq.... masing2 ada agihan tugas... aku urus peserta n keretapi ... zah buat kertas kerja.... tiket hoho ni utk pemegang mycard biasanya RM 19 utk dewasa n RM 12 utk kanak2... tapi haritu Asheeq dapat harga RM 10 jer utk dewasa n RM7 utk kanak2... ni beli secara online la ni... murahhh kannn!!! Untuk pelancong oversea harganya dah jadi RM45 seorang..
Sebenarnya tiket ni jugak boleh dibeli kat bus stop atau dgn konduktor bas jer...tapi harga dah lain laaa kann.. 
Apa yg menggerakkan hati kami utk naik bas Hop On Hop Off ni adalah sbb ingin merasai pengalaman sebagai mana pelancong oversea rasai... cewahhh.. yela slalu kalu g KL kan ke naik kereta drive sendiri.... bersesak dgn jem sgala... tapi ni kononnya lain sbb kami ada kat atas.... atas bas laaa sudut pandangan tu tentu berbeza....
Pastu.. dengar ceritanya.... ada suara latar yg menerangkan sejarah dan keistimewaan sebanyak 44 destinasi yg boleh dituruni di 23 bus stop HOHO tu...
(Asheeq pimpin tangan Darwisy sbg org pertama naik... lagipun dia yg kene deal tiket dll dgn konduktor tu...)
 Yeayyyy... akhirnya bas pertama sampai jugak dlm jam 9.15 gitu.... tapi bertutup semuanya.. x de yg open air kat atas tu... xpe naik jer... nnt pasti terjumpa n ternaik jugak yg terbuka kannnn...
 Yihaaa...... wajah2 keriangan kami ahahahaha... kalah budak sekolah.....
mek Zah dok depang skali..... dr stesen no 11 ni kami melalui stesen 12..13.. 14... bla blabla... Muzium Negara... n destinasi pertama yg kami turunnnn.... ISTANA NEGARA.... National Palace..
(Ni kami 16 orang semuanya.... shoot guna mini tripod... tu yg jadi pendek... susah pulak nk check viewnya... naseblerrr... janji nampak semua... kannnn. semua aksi spontannn)
Wahhhhh.... dapat jugak ktorg menjejakkan kaki di perkarangan istana negara ni.... lapang n luas......  cahaya matahari mase tu  pun bukan main teriknya, padahal baru jam 9.30.... manusia bukan Malaysian pun banyakkkk...
Hahhh posing jela ikot gaya apa2 pun bolehhh... asalkan bukan aksi terlarang.... xde sape nk marah...
Aaaaa... selfie lagiii dgn tongkat sakti si Shaera.... Kuda tu pun dah x tau kata ape... mamat yg dok atas kuda pun kelihatannya mcm xde perasaan... sebenarnya ada... dia smpt bgtau aku nama kuda tu Suhaini...kehkehkehkehe kalu x silap dengar laaa... mse tu takot kuda tu tunjal aku dgn kepala dia... tp kuda tu mintak dimanja jugak rupanya... kene usap2 kepala dia... ngade2...
Ni kami semua lagi... Mohamad jepun jer yg xde... sbb dia yang snap foto nie...
Kami x lama kat sini.... tp sah2 bas yg td tu dah bergerak dah... dia berenti x smpai 10 minit... ni bas yg lain... suka bukan main bila tgok dr jauh bas tu x berbumbung... open... semua berlari menuju bas.. tp smpt berselfie kat bawah... kat atass lagiiii laaaa banyakkkk
Haaa tuuuu.... semua nk try rasa dok kat tmpt terbuka tu...... tp mne yg nk rasa sejuk aircond sbb nk stabilkan kepanasan yg melanda tubuh badan skejap td xde hal bro.... tu yg jadi skejap kat luar... sekejap kat dlam... kang dah sejuk... keluar lagi..... kami dok jer dlm bas n x turun kat stesen/ bus stop 14- 16.. melalui bangunan Parlimen, tugu Negara, Orchid Garden, Bird Park, Butterfly park, Planetarium, Masjid negara dll....
Sebabbb destinasi pilihan kami ialahhh Dataran Merdeka... Bangunan Sultan Abdul Samad di stesen no. 17...
sudut pandangan tinggi... haaa kan nmpk mcm2 kereta... jem dll... asheeq n mek zah... Nampak kosong kan bas tu.... kami jer.. pastu ada la 5-6 org pelancong luar... yela kannn... harini kan hari bekerja.... bukan hari cuti.. weekend ke....  Johor jer kan yg cuti.. tu yg kami x tau malu ni... terkinja2 hahahah (tak dpt la nk membayangkan nnt mse bwk budak 30 org... takot org bas soh pisah 2 group jer.. kan bas tu ada limit smpai 40 org jer...)
Brape byk filem  utk snap gmbr kat sini pun mmg x terkira.... perspektif satu titik lenyap yg sempurna....
slalu lalu kat bawah jer....
dgn wansai laaaa.. background tu yg best....
Mahadhir... I Love KL???
Mahadhir lagi... mse ni tukar lens panjang....
berlatarbelakangkan Bangunan SAS... n jalan menuju jln TAR..
unsur keseimbangan dlm landskap Dataran Merdeka... macam plastik air tu kannn (ala tu pun nak tulisss... hehe)
Lama jugak kat stesen 17 ni.... destinasi seterusnya... no.23 melalui Istana Budaya.... Balai Seni Visual Negara... nnt dgn student nk ke sini... lokasi terpilih...
Lalu bangunan Tabung Haji... mmg mcm tabung kannn
Sampai pun Bus Stop 23...  spjg perjalanan ke sini mmg byk jem.... tp menarik... dgn pemandangan indah di kiri dan kanan... yela tgok dr atas... mse ni aku rasa mcm apa yg aku rasa mse g kota bangkok tahun lepas...ada satu tempat tu mcm hampir sama... deja vu betul. Bila naik hoho ni, mmg sgt berkesempatan tgok kiri n kanan tanpa sekatan... tp xleh nk upload kat sini byk2... xmuat kang... ni pun dah banyak sangat
M jakon... ahahaha

lagiii 
Dlm KLCC kami berpecah.... Asheeq zairul n Shaera g Shopping mainan.. Lego kot... Si Hanisah dgn adik dia ntah kemana... sama dgn Nazneen n Mad Jepun... Aku, M, Kak Ct, Azizah, Niza n Wansai jalan sama... konon2 nk makan dulu kat Food Court tingkat 2 tu... tp kata wan nk makan kat kafe dekat Aquaria. dia kata kat situ pun byk pilihan... ok sangat la tu. Lagipun M nak sangat g Aquaria... 
Di spjg lorong ke Aquaria tu kan semua org bz berjalan dua hala... semua pandang ke depan dgn bermacam2 tujuan.. yela haritu kan hari bekerja... kami jer yg cuti hujung minggu... Johorian kannn... Tu yg mata tu meneliti apa jer imej/poster/iklan dll kat dinding sepanjang terowong tu... tu yg terhasil berbagai aksi ni....
Hahhhh tgok si Niza.... sempoiii jer bergambar dgn model Korea ni.... cute
hahhh pegang belon banyaknya...
uiii si Niza tolong M pegang belon...
ahahaha tercapai hasrat M n Niza utk masuk Aquaria.... tiket goverment servant RM 28.. sama dgn budak kecik...
Aksi M
lagi....
Mse ni. bateri DSLR aku dah hampir kong... tinggal 1 bar... mmg xleh nk snap lagi nampaknya.... kami lepak kat KLCC sampai jam 3.00ptg.. siap solat semua... kat sini tunggu ketibaan HOHO agak lama sikit.. sbb terlepas satu mse kami solat td... bila sampai jer terus jer ke destinasi no.6... Bukit Bintang Walk... spjg jalan td nmpk Matic, Karyaneka.... Menara KL dll..
Gmbr ni guna samsung note 2 aku jer... watermark pun dah tukar jadi tulisan italik.. sje nk buat perbezaan.... apa yg aku nak tunjuk kat gmbr ni ialah... petang tu dr menara KL byk pulak omputih naik... jd kami ada malu2 sikit atau sbenarnya ktorg dah penat... ramai yg tertido dlm bas tu....  sejukkk
ok dah sampai Starhill,  mcm x de yg menarik kat sini... kebetulan kot... sbb byk kaw yg kene renovation... termasuk jalan2... jadi asheeq bawak jer ke Plaza Low Yat....spjg mse berjalan kaki tu ada satu kawasan tu mirip Pattaya, Thailand... byk rumah urut dgn uniform sekali... Wansai kene usik dgn cik Pon kat sini ahahahahah. hurmmm xtau nk tgok ape kat sini... tp ramai jugak yg beli powerbank.. sbg ole2 tanda kenangan g KL la kononnya.... jam 5.30 kami dah kluar sbb ada satu destinasi lagi iaituuuu... central Market...
Kat sini la kami kene tegur dgn guard beruniform putih dr bangla kot... sbb pijak rumput... kat low yat pun guardnya org bangla... apa sudah jadi....????
Kat sini la kesabaran kami tercabar.... cuba bayang kannnnnn sampai jam7.30 malam barula bas HOHO tu sampaiiii...2 jam beb!!. tu pun puas menelefon....  
(mse ni muka ok lagi.... kami tunggu bas dari matahari terik sampai bulan mengambang tauuu)
haduoooooiii... nampaknta tercancel la destinasi Central market... aku kechiwa..... dah berapa tahun aku plan nk ke sini x dpt... buat lawatan ke KL dah ebrapa kali... jalan sendiri pun dah berapa kali... masih x dapat jugakk.... nnt dgn student dapat ke tidakkk... Dapat jer naik HOHO terus kami ke KL Sentral.. naik komuter n terus ke TBS- Terminal Bersepadu Selatan.... 
dlm komuter...

M monyok... frust x dpt beli ape2 barang sbg ole2 ahahah... wansai control gagah... berdiri tegak

Asheeq, Shae... potpetpotpettt
Sampai TBS dlm jam8.30 gitu.. terus solat jamak Maghrib- Isyak...
Dlm sesi percubaan ni kami balik naik bas sbb dah lepak dahhh.. nnt dgn student pegi balik naik keretapi..... cmne ributnya x dapek la den nak membayangkannn.... harap2 lancar...
Tiket bas si bayzura Bachok belikan... tq bay.....

bas jam 10.00 mlm... sempatla kami makan malam dulu... dah lapar sangat ni....
Jam 10 mlm lebih sikit kami semua dah masuk bas satria.... tiket rm25 kalo x silap.... semua membuta kepenatan... sedar2 dah sampai tol air itam.... Sampai umah tepat2 jam 2 pagi... jadi sesi percubaan trip lawatan ktmb n hoho ni tepat2 24 jam... sehari suntuk tu namanya kannnnnn
Terima kasih kwn2.. smua sporting gilosss.... enjoy.....
Nantikan cerita dgn student pulak nnt... 25 September 2014.. hari Khamis... yippiiii kami x sekolah hari tu..... pembelajaran luar bilik darjah tu namanya..... ilmu ada di mana-mana..... kan kan kannn.....

2 arts:

Are Were said...

Gambar-2 semua best-2 waaaaa xD

mylin said...

best eyhhhh... pegi lagi best tauu!!!... nasebaik awk berjaya daftar last minit.... harap2 awk n the gang enjoy...

Post a Comment

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 mylinart |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.