Yeayyyy Naik Kereta api!!!!!

(Siri 1- lawatan ke KL bersama KTMB dan bas HOHO)
Ni kisah  baru-baru ni....
Tarikh : 5 September 2014
Peristiwa : Lawatan ke Kuala Lumpur bersama KTMB dan Bas HOHO (Hop On Hop Off)
Status : sesi percubaan....
Lokasi :... Kuala Lumpur laaa... Istana Negara, Dataran Merdeka, KLCC, StarHill n Central Market
Siapa yg join : 12 dewasa n 4 kanak2
Dewasa .... Kak Ct, Azizah, Asheeq, Zairul Akmal, Shaera, Wansai, Niza, Nazneen n adik, Hanisah n adik.. dan aku lerrr..
Kanak2... : Mahadhir, Alia,  n Aiman Darwisy
penganjur : siapa lagi... Azizah, Asheeq n aku laa
Jenis koc : Superior Night Sleep (Kelas Dua Tempat Tidur)
Kos keretapi :  RM 39 (katil bawah) RM33 (atas)
(ni aksi jakon mse kat stesen KTMB Kluang.. pukul 2 pagi niii kalu nak tau.. riuh rendah dgn perangai kami posing x abes2)
Alkisahnya.... cmne boleh terjadinya lawatan naik keretapi ni, tentula sbb nk buat sesuatu yang lain.... tahun lepas aku n azizah dah buat lawatan ke Singapore..(oversea gitu) dua bas dgn student.. mmg macam2 karenah terutama mse kat pejabat imigresen. konon2 tahun ni nak buat trip yg lasak sikit mcm ala2 pengembaraan 'backpacker' gitu... pastu nak naik keretapi... almaklumlah, bukan ramai yg penah merasai pengalaman naik keretapi ni kannn.... haaaa angguk2 kannn!
(Wansai memosing betul2 kat atas landasan... syiokkkk...)
Kebetulan pulak ada kwn bgtau yg KTMB ada buat pakej lawatan utk pelajar n org awam lengkap dgn program lawatan n tmpt penginapan... homestay / hotel dr selatan sampai ke utara... xcaya? sampai utara Thailand tau.. g la lawat blog ni... ni kira blog rasmi KTMB jugak ni.... tapi pakej dia dari Kluang ke KL agak mahal la, lengkap semuanya..n tmpt lawatan pun banyak. utk 2H1M harganya RM230 (d) n RM210 (K)...
(ni subjek utama sbenarnya logo KTM tu... tp subjek yg dok atas kerusi tu pun ok jugak la yer asheeq.. dahla terpaksa ditinggal)
mengenangkan harga yg agak tinggi tu, menyebabkan kami dok terpikir  jalan lain... kami bercadang nk naik keretapi pegi balik dr Kluang - KL  tapi sampai KL ktorg nak naik bas biasa... hahhhh time ni si Asheeq terpikir sangat pasal bas double decker merah ala2 London tu... jangan x tau, kat KL pun ada bas 2 tingkat tu.... sejak akhir tahun 2007 tau dia beroperasi.. (sbenarnya ramai rakyat Msia x tau kewujudan bas pelancongan ni) nama bas tu Hop On Hop Off (HOHO)
(Yg ni kami berbondong2 la naik keretapi yg baru sampai dr spore dlm jam 2.15 pagi gitu... seronok bukan main...)
Jadi.. asheeq pun dah penah rasa naik HOHO tu, maka apa lagi... kami gabungkan ktmb tu dgn hoho.... sorg pelajar bayar RM80 jer.... beza banyk kan harga... jangan confuse... yg semua dlm gambar ni sesi percubaan dulu utk cikgu2... biar cikgu rasa dulu kepayahan pengembaraan ini... cewahhh... nnt senang nak bagi arahan n tunjuk jalan...
Wahhhhhh yg ni kami dah masuk koc Superior Night Sleep.... Ya Allah Ya Ampunnnn kami....!!!! toksah cakaplaaa.... jelas terserlah kejakonan memasing...yelah bukan selalu naik keretapi... ada yg first time naik ni.... aku penah jugak la mse zaman jahiliah dulu pegi balik naik keretapi dr Kluang ke Butterworth... kelas ekonomi lagi... ibu2 gantung buaian kat tgh koc lagi.. kalau time raya, beramai2 dok kat lantaiii sbb sah2 dah xde tmpt duduk...  skrg dah x de kot...
klik Koc-koc yg KTMB sediakan......
Tiket tempah online jer... bila ktmb bg no ID.. terus buat bayaran kat stesen berdekatan n org kat kaunter akan bagi tiket... mase ni la baru aku tau yg tiket keretapi ni rupanya HOT jugak... n jualan tiket akan dibuka selama sebulan shj utk setiap tarikh berlepas... tempahan tiket pun akan 'burn' kalu 4 hari sebelum berlepas kita x buat bayaran... 
kalu nak tau.. tiket sesi percubaan ni pun kami merayu tambah koc... kalu x mmg jangan harap laaa... sbb tiket dah abes dijual...
Hahhh nampak tu... ribut n riuh kami tu cecah jam 3 pagi jugak la rasanya... pastu barula senyap memasing dok atas katil sendiri...
Nak cari no tiket/katil x susah... ada panduan mudah kat atas siling koc... 
Hasil keributan berebut katil... akhirnya... no 1 tu milik Muhamad Jepun.. (adik Nazneen).. no.2 Wansai... no. 3 Nazneen n no.4 is aku.... eheheeh betul2 kat belakang pintu masuk... gedegang gedegunggg bunyi pintu koc x berkunci.. pintu toilet pun x berkunci...
ni katil atas... yg RM33 tu
Mahadhir la kene tdo atas...
ni katil sebelah aku.... msih berposing lagi.... bagi yg x de pengalaman, jangan risau... jarak antara katil sebelah menyebelah tu luas... pastu katil dilengkapi langsir n ada zap-on... pendek kata mse tdo tu mmg selesa.. kalu nk tukar baju ke semua pun boleh... solat pun sama.. solat duduk la..
Astaga.... x abes2... hahh kan luas tu.. Toilet pun ada 2 setiap koc jenis ni... toilet duduk n toilet cangkung....
Shaera... kepala jer kluar dr katil atas.... katil no. 5
Dalam jam 7 pagi, kami dah sampai KL Sentral.... rasa mcm sepicing jer tdo... setiap stesen perhentian, mmg terjaga.... lagi bunyi rel kat atas landasan tu mmg mengganggu lena... tp bagusnya kalu berdengkur kroh kroh krohhhh tu mmg org x dengar la kot... Sampai KL Sentral.... memasing kene siap2 gosok gigi.... bersiap... hahah kalu rasa nak mandi silakan... tp rasanya ramai x mandi haritu... alasan sbb sblum pegi jam 2 pg td dah mandi... lagipun toilet kat KLS tu sesak dangan manusia.... nnt dgn budak kene bagi masa n syarat spy x lambattt n terhegeh2...
Ada pulak banner ni... apa lagi... posing lagi... masih bulan kemerdekaan kannn
Lagi... ehehehehe... dlm banner tu.. sebelah kiri tu keretapi biasa... yg kanan keretapi luar biasa hahah Komuter...
Ooo ada nama2 stesen laluan selatan n pantai timur....
Ok.. sbelum meneruskan pengembaraan.... simpan barang dulu kat KLS tu... kang senang kita nk terkinja2 or lari2 mengejar bas hoho....
Ahhh ni antara contoh locker yg kami sewa.... guna token.... aku tumpang Nurul Hanisah...  satu locker rm5 ni muat 3 beg backpack...
Ada byk pilihan locker... kalu barang tu banyak n besar boleh jer sewa yang lebih mahal... syarikat yg menguruskan sewa locker simpan barang ni dah letak label harga siap2...
Hahh ni yg rm20... ingattt!! token tu boleh guna sekali jer utk bukak... kalu rasa nak bukak tutup bukak tutup kenala bayo lagi...
dah siap simpan barang... sweater... selimut ke bantal segala.... jom sarapan sebelum meneruskan pengembaraan.... haha memasing cari restoran ikot selera n kemampuan berbaris.. semua banyak org... rasa mcm nk tapau jer sbb rasa mcm x sempat n x suka beratur panjang2.... jalan punya jalan terjumpa 'Meal Station". dari luar mcm penuh... aku, wan sai, kak ct n M try masuk ke dlm... oooo banyak lagi kosong rupanya... restoran ni ruangannya mcm T...  tu y sudut sebelah kiri tu ada byk kosong... hurmmmm bestttt... aku n kak ct oder bubur ayamm... banyakkkkk x abes... kene la share...
White Coffee.... nmpk klasikkk
M n Wansai oder sandwich.... sedap jugakkk.... kenyangggg... sandwich pun x abes... tapau msuk dlm beg... kang bila lapo makan jer dlm bas ke.....
Hurghhhhh... kenyang.... ok siap sedia utk mengembara naik HOHO..... 
bersambunggggg

0 arts:

Post a Comment

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 mylinart |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.