Jom kita ke Kota Kinabalu, Sabah baaaah!!!

 Program : Cuti-cuti sekolah Malaysia..
Objektif : Menikmati keindahan alam ciptaan Tuhan...menyahkan rasa stress setelah penat bekerja...(apa tidaknya...bekerja guna gear 5 sejak awal hingga akhir tahun)...n bawak family bercuti 
Agensi : MylinAz Tour n Travel
Tourist Guide : Iman Shahriman Arlinda Anabella
Peserta: Aku, En. Azman, En. Hakeem, Cik Zulaikha n En. Mahadhir
Tarikh : 9-13 Disember 2012
Masa : 4 Malam 4 hari

10 Disember 2012 jadi...ni kira HARI KEDUA laaa kann
Hahaha...Kerana ini adalah blog milik aku....dah tentulah gambarnye banyak...ala2 album+diary...
Sebenarnya jam 11.30 malam tadi kami sampai di KKIA. Bertolak dr Senai lebih kurang jam 9.10 mlm. Kami bermalam di Aristo Hotel...hotel bajet ni.... tp ok la... dok pun sekejap jer. Ini merupakan kali pertama aku sampai ke negeri Sabah...n kali kedua menjejakkan kaki ke pulau Borneo (Thn lepas g Brunei Darussalam)
Gambar atas merupakan bangunan Kota Kinabalu International Airport...cantik kan rekabentuknya...ada bentuk kapal terbang... 
Sebelum pegi, aku dah selidik beberapa blog yang ceritakan keindahan KK ni...Dah listkan lokasi2 wajib pergi pd Iman. Iman pun dah susun program....harini kami akan ke Tunku bdul Rahman Marine Park (3 pulau serangkai...Pulau Manukan, Pulau Sapi dan Pulau Mamutik)
OTW g Terminal Feri (Jesselton Point Waterfront), sempatla snap gambar persekitaran yg kami lalui.... masa ni dah jam 9.00 pagi...dah panas terik dah rasanya...apa tidaknya, masa kat sini sejam lebih awal..(Dr. M dah selaraskan masa..kalu x silap pada tahun 1981 kot). jd kalu jam 9.00 pg tu sama dgn 10.00 pagi kat semenanjung... Sepanjang perjalanan, kami follow jer kereta myvi oren ni...kereta tourist guide...Kami naik persona jer...sewa..
ermmmm... lawa kan pemandangan ni..kalu kat Brunei dorg panggil Kg. Air...Tp kat KK x taula namanya...Menurut Iman,Kg. Air  kat KK ni membawa maksud kawasan hitam (black area).. kawasan cari 'ayam'...
Tu dia....tiket sudah dibeli untuk naik bot dan alat2 snorkeling dr syarikat Green Holiday... tp untuk 2 pulau jer...Manukan dan Sapi...(ada byk syarikat sewa bot n alatan snorkeling kat sini. Ada juga deretan kedai makan/restoran dan kedai cenderahati)
Life jacket, fin, mask n snorkel yang kami sewa... 
Tengok bot dah teruja bercampur seram...bukan seram nampak hantu, tapi seram dok atas air laut yang luas.....
Jam 10.40...Jom masuk speed boat.... Rupa-rupanya kat sini jugak la laluan untuk ke Labuan n pulau2 lain...
en azman, M n ikha
Iman, Linda n Bella...
Ikha n M...Bot mmg dipandu laju...terlambung2 body bot ni kat atas air..mcm kereta laju lalu kat jalan lubang besar2...
Dlm 20 minit dah sampai jeti Pulau Manukan..... jernihnya air... boleh nampak ikan2 berenang2 dr atas jeti ni...
Si Bella main pasir kat bawah pokok...
Pemandangan memang mempesonakan.... ada byk minah salleh, jepun, korea memperagakan pakaian mandi di mana2 kawasan...
Orang memang ramai...musim cuti sekolah kan...!!! hasil dari temubual x rasmi oleh aku yang agak ramah ni...(perasannn)...ada yg dr KL, Brunei, Klang, Perak pun ada...belum lagi warga tempatan....Pendek kata warga yang dalam air pun x berani keluar ramai2...terganggu...Aktiviti snorkeling pun x berapa best sbb air dah jadi keruh...
Perspektif yg sungguh indah...sempurna...Subhanallah
 
Dlm jam 1.00 ptg Iman dah tunggu untuk ke Pulau Sapi pulak...
Jeti Pulau Sapi...Katanya...Pulau Sapi lebih kecil tapi terumbu karangnya lagi indah..air lebih membiru...Ikan pun banyak...
Sampai jer kat Sapi...tiga orang ni terus terjun...Iman, Hakeem n M.
Berjam-jam dorg berendam n snorkeling...memang puas hatila dorg main air... Habis kulit terbakar...(sunburn)

 
Laaaa.... baring sampai tertidur si Tok Man n Bella...bebaring ala2 mat saleh la ni.... Jam 3.00 kami balik semula ke Jesselton Point Waterfront...
Ada pulak pondok telefon merah ala2 London kat sini.... Tapi sayang, kami x dpt menyaksikan matahari terbenam dr sini...kebanyakan kwn2 blogger yang pernah ke sini kata memang cantik pemandanan waktu senja kat sini...
Balik dari pulau, Iman bawak kami ke Suria Sabah..bukan Suria KLCC k... bukan utk shopping..
tapi untuk makan tengahari...dah lapar sangat dah...almaklumla dah jam 4.oo lebih...Linda kata nasi ayam madu kat food court sini mmg kaw-kaw.... jd..cubala...mmg x mengecewakan perut yang lapar...
Rupa2nya...bangunan Suria Sabah ni kat persisiran pantai KK jer... Dari Food court, nampak 3 pulau Tunku Abd Rahman Marine Park dan speed boat yang lalu lalang...sungguh indah...
Otw g hotel, ternampak runtuhan bangunan yang ada lukisan/graffiti...difahamkan itu adalah kawasan yang disediakan untuk remaja meluahkan perasaan dan berkreativiti... ok kann!!!
Ni kamar beradu kami......
berada di Jalan Gaya berhadapan dengan bangunan Sabah Tourism Board dan nun di sebelah kiri macam kawasan tempat tinggi...apakah tempat ni?? Lupa pulak nk tnya pemandu pelancong....
Hotel Sixty3...sgt kondusif sesuai dgn harganya....
Malam tu aku, ikha, en azman, Iman n Linda g Pasar Malam sempena perayaan hari Krismas di Gaya Street  yang diadakan bermula pada 10 -13 Disember sahaja. Inilah tapak Pasar Tamu yang hanya ada pada hari Ahad..(tempat ni jugala Doktor Fikri jual sayur-sayuran yang dia tanam sendiri)...hakeem n M kene tinggal sbb dorg dah lena..penat sgt mandi laut..
Sempat aku membeli cenderahati kat sini...agak murah. key chain, dompet, fridge magnet...rantai tangan...
Orang mmg ramai...rata-rata penganut agama Kristian...banyak aksesori pokok krismas... kuih2 dll dijual
keratan ayat2 suci Bible, perhiasan pun banyak...
Percikan bunga api mcm2 kaler memeriahkan lg malam tu...
Tengok tu...Santa Claus n anak2nya.... Artis pun ada...
Ada juga artis chinese painting bergabung dengan artis khat rumi (bukan kaligrafi tau..sbb artis india ni menulis tulisan rumi tapi ala2 jawi...) Hasilnya memang menarik... aku beli 2 book mark...Rupa2nya dua org ni artis yang mmg dah ada nama...Huang Poh Loh n N.Poolohgasingam...agaknyala...ni msti kembara kembangkan konsep, idea dan nama dorg ni...promosi.... Lepas tu kami lepak kat restoran depan Sixty3 kat bangunan Menara Jubli Car Park...ngeteh sambil makan durian kawen yg en. azman beli kat pasar tadi...pkul 12.00 lebih baru masuk bilik....esok nk ke Kundasang...



2 arts:

nordi ryems said...

Ssiapa yg ingin beli mask dn snorkel baru dgn harga yg murah sila hubungi saya 01126882494 di kota kinabalu

Enjoy Trip said...

enjoy bandung
jom gi bandung..
please try our budget transport.
whatsapp/call : +6282216664696

Post a Comment

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 mylinart |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.