Jom ke Kundasang, Sabah bahhh!!!

11 Disember 2012 ....Hari KETIGA....
Good morning....Assalamualaikum....
Kami meninggalkan bilik 207 Sixty3 agak lewat...dlm jam 10.00 pagi...sempatla menelek ruang lobi yang agak privacy ni....
 Hari ini, kami akan ke Kundasang... agak jauh perjalanan.. mungkin dalam 1 jam setengah atau 2 jam kalau x singgah mana2.. Sepanjang perjalanan, kami menikmati keindahan alam semula jadi....
Melihat banyak bangunan pelbagai bentuk, ada tinggi ada rendah....jalan yang cantik..aku menyimpulkan bahawa negeri Sabah sama membangun mcm negeri2 di semenanjung jugak. Di depan tu Auto Galery...agaknya kedai2 kereta kata en.azman...balik nanti nak singgah...berdekatan dengan Auto Galery ni ada satu mall yang boleh tahan jugak... 1 Borneo... 
 Bagai yang dirancang...ini adalah persinggahan pertama...RUMAH TERBALIK.... satu2nya yang ada di Malaysia...n dah masuk dlm Malaysia Book of Records lagi...terletak di kaki gunung Kinabalu, di  Kg. Bantayan Telibong, Tamparuli (40km dr KK) dengan kos pembinaan sebanyak RM500,000...
 Berhampiran dengan rumah tu jugak ada kereta kancil merah terbalik...
 hahaha...nombor pendaftaran JDX laaaa...ni Johorean ni....
Ni bahagian belakang rumah....(masuk ikut depan n keluar ikut belakang) ada basikal, kereta sorong yang semua terbalik.. 
 
Ni gambar pinjam dari en. google semasa perasmiannya pd 1 Feb 2011... sbb sepanjang masuk dlm rumah ni semua dilarang mengambil gambar...Reka bentuk seni hiasan dalamannya adalah berkonsep gabungan daripada kaum sino-dusun dan dusun.. Pendekata, masuk jer...kita kene pijak syiling...jumpa lampu, kipas...dan kene pandang atas...kat ruang tamu ada kerusi tamu, set tv plasma saiz 32" ...dalam bilik air ada washing machine, besen terbalik....dalam bilik tidur...semua terbalikla,cuma kami jer yg x terbalik...
 Keluar jer dr belakang umah terus jumpa gerai cenderahati... mcm2 ada... semua pekerja pakai kain batik..rupa2nya tu gaya kaum dusun..
 Perjalanan diteruskan ke arah Kundasang...kene lalu Jambatan Tamparuli....teringat plak lagu Jambatan Tamparuli
 otw g Kundasang...57km...Kinabalu Park 52km...Ranau...Hot Spring Poring 86km
 Mula2 tadi cuaca memang elok...semakin tinggi cuaca semakin tidak menentu...sejuk...telinga dah mula kejap2 pekak... hujan mula turun....berkabus..Jalan pun mcm ular kene palu...tp masih ok...Sepanjang perjalanan ke Kundasang, ada banyak gereja... pastu ada banyak orang jual durian...(suma x berani letak tanda harga...agaknya harga yg ditawarkan berdasarkan telor/loghat org yg nk membeli...loghat semenanjung jer msti harga jd tinggi...hahaha pandai je aku buat spekulasi)... Terjumpa jugak tanaman padi bukit...dan yang paling aku musykil...ada org jual makanan bakar kat tepi jalan...dia tulis kat situ...SINALAU BAKAS..apo bondo tu jang???.. Tanya2 si Linda...rupa2nya Babi hutan bakar.... naseb baik x turun beli...
 Sepanjang jalan jugak...kawasan gunung ganang yg menghijau n berkabus memang menyedapkan mata..tu dlm gambar nampak air terjun yg memang tinggi kat kaki gunung Kinabalu....
 Check in kat Villa di J.Residence...RM470 semalam...hadoii...
 Ni villa yg kami sewa...
 
Kalu x nk villa ada bilik...rm90 kalu x silap...(cth bilik..tu ada 2 kat belakang villa ktorg..depan pun ada jugak....pun ok jugak kan)..suma kat kaki gunung ni..
 Dlm villa ada 3 bilik.... ruang tamu...makan....
 dan.....dapur...
 n... bilik...
 Dannnnn.. paling unik... lubang mangkuk toilet ni ada 2.....aku x penah jumpa sbelum ni...msti susah nk bersihkannn..
 Petang tu, kami cuba ke Desa Dairy Farm...ermmm tp hujan n dah tutup..apa tidaknya, mse tu dah pukul 5.00 petang...(6 ptg la tu maksudnya...) tunda esok pulak.. 
 Iman ajak singgah kejap kat gerai tepi jalan di pekan Kundasang... mcm2 ada...beras bukit pun ada jual...2 cupak RM10...
Ada strawberry...sekotak RM20.. 
Terjumpa jugak buah pelik ni....Arlinda dah bagitau nama dia..tapi lupaaa.....(ntahhh...TARAP kata ikha..ye ke?..bukan TIARAP...!!!)
 Malam tu..Iman n Linda ajak barberque kat ruang yg J.Residence sediakan..... ayam, kambing suma dorg sponsor...semua dah siap dorg perap..Durian..manggis suma dorg dah siap bawak...Suhu memang sejuk giler la mase tu...cramp sendi2 tulang menahan sejuk yang menusuk2 tu... bercakap pun dah keluar asap...berkepol2 gitu...
 Tu ayam yg dipanggang...pandai Linda buat rempah... 
 Untuk membuktikan bahawa tempat ni memang kat kaki gunung...hutan lagi...byk binatang pelik2 masuk dlm villa ktorg....antaranya kumbang hijau ni.... ktorg bubuk jam 1.30 pagi...dingin bangatttt...sambung cerita esok...hari ke-4




7 arts:

GurlsDiary said...

salam, awak ade contact kereta sewa tak kt sana? yg murah2?

Ibrahim bin Tamanan said...

Anyone want to visit Sabah? We at Borneo FullForce Tours & Travel can arrange it for you!

Contact us:
(O) 088386380
(M) 019-8856318
(e) info@borneofullforce.com

Visit our website for more information at
www.borneofullforce.com

mylin said...

Thankz Mr Ibrahim.... good info

Soboroong Farmer's Cottage said...

Salam, thanks for the review on kundasang! :)

Kalau nak cari homestay yg berdekatan dengan Desa Dairy Farm, boleh singgah ke http://soboroongcottage.blogspot.com/

Thanks!

mylin said...

waalaikumsalammm.... wlcm.. ngeeeehhhhh

izzah said...

Assala sis... sis tumpang tanya boleh dpat contact number tuk private tour sis ni..inshaaAllah nak kesana bulan 11 nih... tq sis.

mylin said...

waalaikumsalam izzah
owhhh... 'tourist guide' sy ni sbenarnya ahli fmly kami yg menetap kat sana... dia bukan kerja tourist guide pun... sori izzah
tapi rasanya kat komen2 atas ni ada 2 org yg mengusahakan travel n tour.. homestay pun ada... cuba contact dorg..
cuba la...

Post a Comment

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 mylinart |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.