Anda penggemar Ketupat.....????

Rasanya....semua orang pandai makan ketupat..lebih2 lagi musim2 raya mcm skrg ni...hari2 mengadap ketupat.....tapi tahu tak???? Ada macam2 jenis ketupat yg wujud dalam alam Melayu ni....Antaranya.....Ketupat Daun Palas.....( ketupat yg aku slalu teringin + suka nk makan....+++ agak special bg aku, sbb susah nk dapat kat Johor.....)

(imej ketupat daun palas kat atas ni....wan sai yg bagi masa raya tahun lepas....mmg sedap....dibawa terus dari kelantan)
ketupat ni berbentuk 3 segi dan dibungkus dgn daun pokok palas.....isinya beras pulut...popular kat negeri2 di utara...Kedah, Perlis, Kelantan...Terengganu(biasanya agak manis...n kadang2 ada kekacang....ni yg aku penah makan dan pandai makan....tapi x pandai buat....malah sebenarnya x penah nampak org buat ketupat ni kat depan mata.....)
Jangan x tau....ketupat palas ni ada jantina tau???? ada ketupat jantan..... n ketupat betina....yang dibalut kemas tu jantan....n yg agak serabai + saiznya kecik pulak ketupat betina....pelik kann!!! patutnya yg serabai tu yg jantan......mcm x adil jer kannnn
(yang ni.....Kalau bukan Zairul Akmal, mungkin syakiroh yg bawak.....tahun lepas jugak...tapi x leh makan banyak2 kan!!!...Syakiroh punya ketupat...ada spesel sikit...sbb guna pulut hitam)
selalunya dimakan dgn rendang...tapi makan begitu saja pun sedap jugak kannnnn....Ermmmm...lain pulak ceritanya pasal ketupat nasi.....mcm kat Johor...mmg ada macam2...Antaranya ketupat bawang...mcm imej kat bawah ni.....
ada ketupat sate....n macam2 lgi. bezanya dgn ketupat palas...ketupat ni dibungkus/kelongsongnya dibuat menggunakan daun kelapa muda...popular dalam masyarakat Jawa....(kelongsong ketupat tu antara karya seni....seni anyaman + menghasilkan bentuk konkrit...drp 2 helai daun kelapa yg panjang....dianyam jd kelongsong...x semua org ada kemahiran tu...korg ada?...hahhaha aku ada)
Pernah x terfikir cmne org dolu2 boleh cipta makanan sebegini.....mesti ada sejarahnya kannn!!!
Ok.....ketupat2 lain...antaranya...ketupat burung, bantal,dinosaur, jantung...pasar, manggis.......lembu, ketam, penyu dan unta pun ada.....x caya?????.....cuba cari kat sini
Yang ni pulak...Berasak....makanan org bugis....dibungkus dengan daun pisang. Makan dgn rendang jugak....mcm lemang n ketupat....

Wahai kawan2 yg ada buat ketupat palas...(terutama wan sai, zairul akmal, syakiroh...wan rohana)....jangan lupa bawak sikit mse balik ke Johor....hahahaha...heheheheh....kita tukar2 juadah....hari2 ada jamuan hari raya tau..
SELAMAT HARI RAYA SEMUA.....MAAF ZAHIR BATIN

7 arts:

ARAJ said...

saye pon minat ketupat palas....kalau dulu atok saye sllu bawak kalau datg umah saye..sbb dia tau saye suka makan..tapi tu semua tinggal kenangan....tapi kat mersing bnyak je cikgu...masa bukan musim raya pn ade..=)...btw...selamat hari raya maaf zahir batin..mintak maaf kalau saye ade salah tutur kata tersilap taip ke yg sakitkan ati cikgu...=) halalkan makan minum dan ilmu yg cikgu bagi...=)

mylin said...

Laaaa...awak pun suka ke?....bagus2. boleh kawan.
Atok awk org utara ke?....jarang-jarang org johor ada kemahiran buat ketupat palas tu...
....sy pon mintak maaf jugak, kot2 sy terlepas kata....atau buat silap. sy sentiasa doakan awk n kwn2...juga 'adik2' awk terus berjaya....

ARAJ said...

tak la..atok saye orang mersing....ade je dia beli...=)

nora shaari said...

Lin, masa kat universiti dulu, nora pernah buat kaji selidik tentang ketupat2 di Malaysia...sebenarnya sangat banyak!!! nora pun tak sangka ada byk jenis ktupat rupanya. Dan ada pulak pelbagai bentuk. Yang paling best, ada ketupat bentuk sotong, kerbau dll. Lin pandai tak makan ketupat sotong yg popular kat pantai timur??? Nora pandai buat tau!!!

mylin said...

Best tu...ketupat sotong mmg x penah tengok....tapi kalu nora bagi...pandai aje kita makan...Buatnya guna daun kelapa jugak ke??

nora shaari said...

ketupat sotong, pulut tu disumbat dlm badan sotong kemudian dimasak dgn santan dan halba. Kalaulah kita ni dekat, mesti nora masakkan utk lin....tp kalau nak poskan, rasa mcm tk logik je...he he he..

mylin said...

aduhai....meleleh air liur.....bilala nk sampai umah nora.....nak jugak rasa masakan nora....tunggu yer...

Post a Comment

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 mylinart |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.