Apa yang MENARIK di Brunei Darussalam...

Hari Pertama....31 Mei 2011
Hah!!! apa yang menarikkk..???...pertama sekali yang menarik ialah tangan.......tanganku dan juga tanganmu......Tula, sebelum dtg ke brunei haritu ada juga cari maklumat ttg negara brunei kat mana2 website. Ada jugala satu atau dua blogger yg memuatkan cerita ttg negara kecil tetapi kaya ni...tu pun x byk gambar.... Ok....apa yang menarik di mata aku.....adalah apa yg mampu ditembak oleh si Nikonku....n cerita yg disampaikan oleh pemandu pelancong....Ameng(Awang). Perkara pertama yg menarik hati aku ttg Brunei....ialah.....sistem penempatan sejajar n tersusun....x der kawasan padat mcm rumah setinggan (ni sudut pandangan yg aku tengok dr udara....mse tu AK 266 blum mendarat lg.....sekitar jam 8.35 pg gitu....)

Arca yg terdapat kat dataran di jeti Kampung Air....Aku pun lupa apa mesej arca ni...n jenis media yg digunakan...ada kaitan dgn emas kot....sbb semua2 benda2 kt brunei ni ada kaitan ngn "emas" iaitu simbol kekayaan....agaknyala....
Setentang dgn arca tu...(menyeberang jalan jer) ialah Yayasan Shopping Complex yg dibina berkembar...Besar jugakla tmpt shopping ni....tapi lenggang...(sbb rakyatnya sikit kot....cuma 420,000 orang jer...rakyat negeri KLUANG lg banyak)....boleh baring2 kat lantai....mungkin sbb mase kami melawat tu merupakan hari bekerja... harga barang pun...Mak aiii.....pikir 56 kali nk mbeli....(lgpun kat M'sia yg kucintai pun byk barang2 yg best2...huhu...sori org bunai...) Kedai kain ela ada satu jer....konon2 nk beli baju raya kat bunai...tp x der yg bekenan(almaklumla....tahun lepas punya baju raya beli kat bandung.....hehehe...versi belagak lggg)
Setentang dgn shopping kompleks tu...(menyeberang jalan satu lg....kalu dlm gmbr atas tu..bangunan tu ada kat tengah2...) ialah Masjid Sultan Ali Omar Saifuddien....
Kubahnya ada 28 buah (sultan yg ke-28) yg bersalut emas....Karpetnya diimport dari Iran...

Perahu ni pun ada simboliknya juga.... persembahan keagamaan pernah diadakan di sini...
Imej atas tu antara keindahan rekabentuk bangunan masjid tersebut.
sempat berkenalan ngn warga brunei...Naiza Ismail (3 dari kiri...fb pun dia guna nama ni)...yg lain tu...dr kiri...ziza azlin, kak ct......aku, BB n bos.
Mosaic yg ni ke diimport dari Itali???? emas jugak tu....yg kaler kuning tu.....(caya x?)
jangan2 kepala paip ni pun ada emas jugakkkkk.....
Yang ni lagi menarikkkk.......bermanja2 di perkarangan masjid.....(ampun tengku....daulat tuanku...heheheh)
Ni pun menarik jugak.....kehkehkeh....posing gedik dr mylin n asheeq.....(wei....kat depan masjid tuh....)
Malam tu kami dibawa ke Pasar Gadong (pasar singgit)....pasar ni dibuka setiap hari....pada jam 5 ptg - 11 malam... okla jugak...mcm pasar malam kat tmpt kita jugak....ada jual pakaian, sayur n buah2an, makanan2....termasuklah yg special kat Bunai....Nasi Katuk (ada kisah disebalik nama nasi katuk ni.....dipendekkan cerita.....masak nasi...dgn lauk2 simple.....jual dari rumah ke rumah....bila dah sampai rumah pelanggan...ketuk "katuk" pintu...."Wahhhh...nasi katuk sudah sampai...cepat bukak pintu..."hahaha) Aku snap gmbr makanan yg pelik2 jer...kuih2 yg x der kat Msia.

Banyak asap kat Pasar Gadong ni.... baju pun jd bau asap... makanan bakar2 mgg banyak...haritu aku, asheeq n family, kakct...mcm satu family...makan waktu buka puasa...membeli sakan (tamak haloba)....makan sama2..tapi x abes....bawak balik hotel...(Hotel Riverview)...
Sempat menyinggah...jalan kaki jer ke The Mall....hah yg ni ramai sikit orang....kawasan parking pun penuh.... tp pun +- mcm Skudai Parade jer... singgah kat kedai aksesori...(tgk si Darwisy....pakai gelang sampai 9....)
Satu lagi yg menarikkkk......Masjid Sultan Hassanal Bolkiah (pdgn waktu malam dan siang) ....sempena nama sultan yg sekarang. Ada 29 kubah... menunjukkan sultan yg ke-29. Kubahnya daripada emas jugak...24 karat.
Ni Hari Kedua -1 Jun 2011
Pagarnya pula, setiap satu jeriji tu...kat atasnya juga ada emas sebanyak 18 karat...pintu masuknya ada 11....1992 petak ruang parking kereta.....menara setinggi 198 m......(individu dlm imej....Saerah n Zaza)
perspektif......(kamera perut snap)
Ada 297 anak tangga.......
Teringin sgt nk tengok kesibukan laluantrafic di sini.....mmg susah nk jumpa....tu kat atas satu2nya jem...macet....yg kami jumpa.... cuba kalu kat KL.....mau ada yg terkencet dlm kereta....sbb jem berjam2...kalu kat Jakarta/ Bandung lagi la lammmmmaaaaa....Lagi satu speselnya kat Bunai ni.....pejalan kaki mendapat hak keistimewaan sangat2....pemandu kereta akan berhenti serta merta kalu ternampak pejalan kaki nk menyeberang jalan....kat Msia....x der peluang la dpt hak sebegini....pemandu memecut gila kat jln raya...pejalan kaki plak, pandai2 la mencelah/menyeberang/mengorbankan nyawa sendiri

Ni pulak...kat Bangunan Alat Kebesaran Diraja (The Royal Regalia Building)....Di dalamnya....ada bermacam2 alat kebesaran Diraja....masa pertabalan, masa hari keputeraan, sambutan hari kebangsaan....n perkahwinan....juga hadiah2 yg diterima oleh sultan dari pemimpin negara lain....
Alat pengusung untuk sultan mase pertabalan...(kalu x silap...) ada byk barang kat sini...lagi2 kat tingkat atas n ruang dalam...tapi x leh snap gambar....special jugak....(Kalu kat Msia...mcm Galeria Perdana di Langkawi.....Tun M punya....tapi Galeria Perdana lagi besar kot.....2 tingkat n ada 4 bilik kannnnn)
Pastu...kami dibawa ke Kampung Air.....hah yg ni mmg menarik.....sbb aku x penah pegi tmpt cmgini.....banyak perkara yg aku nk tau ttg kampung kat atas air ni, termasuklah sistem kumbahan dan pencemaran bau (rupanya x de masalah pun...semua trancang)......Nk g Kg Air kene naik bot....laju....sehingga percikan air laut terasa hinggap di wajah...terlambung2 bot tu....
Mmg cantikkkk...siapa sangka rumah di atas air tu cantik mcm kat atas tu.....kukuh....Caya x caya...ada 11 buah sekolah rendah dan sebuah sekolah menengah di Kg Air ni....(maknanya...budak2 x leh lari2 laa....x de padang.... x leh denda lari padang 3 pusingan, kalu buat salah...agaknya denda berenang 3 pusingan kalu x bawak kertas lukisan...boleh X??)...dlm gmbr...aku n Kak Manisah
Ni.....Pn. Northrip....kat laluan utama ke Kg Air.....mse lalu kat sini mmg gayat....xde pemegang pun....
Malam tu....kami beli makanan di Pasar Gadong lagi.......n makan kat tepi swimming pool kat hotelll.....dah lepas makan......kami berenang.....sampai jam 11 mlm....hahahah (mmber berenang....Kak Manis, Kak Ct....Ziza Azlin, Saerah n Zaza....pemerhati/fotografer...Rahimah n Kak Noriah)

Hari ke-3 2 Jun 2011
Pagi tu kami dibawa kePasar Pagi (Tamu Kiangeh) dan Muzium Teknologi Melayu.... Ada snap gmbr...tapi dah x larat laaa nk upload....dah banyak sgt gmbr...Sampai hari terakhir ni.....kami masih tercari2 tmpt yg jual cendera hati utk kwn2 n org tersayang di Msia....(hari semalam dah beli kat Happy Star.....tapi blum cukup eksklusif....Rasa mcm nk bisnes cenderahati utk pelancong kat sini jer......)
Hampir jam 5 ptg kami dah berada di perut AK 267 Air Asia.....dan smpai di LCCT 15 minit sblum jam7 ptg.......
Konklusinya.........oklaaa.....dpt pengalaman baru.....melihat negara orang.....sesiapa yg slalu stress.....n nk cari keamanan atau ketenangan....pindahla ke Brunei.....sungguh selesa....damai....masalah jenayah pun kurang.....kegiatan malam pula hampir tiada....karaoke lagi la x de......orang2nya pun ramah.....bestla...
hurmmmmm..tapi, hujan emas di negara orang.......

13 arts:

ARAJ said...

cikgu...tak pelawa pon...hmmm

mylin said...

laaa...berminat jugak ke??? tahun depanla ikut....pegi uganda...msti byk kelainan...nakkkk????

ARAJ said...

hahaha...insyaAllah...leh gak kalau ajak..tapi tgok gak saye buat ape masa tu..=)

maza said...

err... gadis2 gedik ada tak kat brunei?

ihik!.. hehehehe

mylin said...

susah nk cari awek2 cmgitu...dgn kata lain...mcm x banyak orang....awek filipina banyakkkk.....nakkk????

am- 013-6292094 said...

salam. berminat nak pi brunei tapi boleh tak syorkan pemandu pelancong warga brunei. senang ckit nak jalan

mylin said...

Sori kepada sesape yg mintak contact no. tourist guide / agensi pelancongan kat brunai..... sy x simpan maklumat tu.... terlupa nak masukkan siap2 kat entri ni... cuba sdra/sdri cari dr website...

Time Traveller said...

hahaha.. betul jugak kalau tak de padang mcm mne kan huhuhuuu.. kene berenang la.. by the way tgh cari info brunei nie.. thanks for sharing ..

Salam Kenal :D http://timetravelafif.blogspot.com/

mylin said...

Terimakasih sudi jengok blog sy.... sy pun dh jengok blog sdr... dah jd follower lg..... best sdr punya crite dlm blog tu....

dirafum aka fareed (MCo) said...

hi.. menarik perjalanan ni... ada mana2 no contact hotel tak? saya merancang hendak ke brunei next week...tapi dengan tiada perancangan rapi....if dun mind...can info me.. tq

mylin said...

alamak.. sy x simpan contact no. hotel tu. nama agensi pun x igt.. sori.. cuba google... msti ada info berguna... ok slmt melancong ke brunei..

Anonymous said...

kos perbelanjaan berape yer.??

Anonymous said...

kuih celurut tu ada je di sbah ni.. ;)

Post a Comment

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 mylinart |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.