Blogger "Redmummy" untung RM1 juta Setahun

2011/01/23

pix_gal0

Penulis blog kreatif raih pulangan lumayan
KUALA LUMPUR: Pengendali atau penulis blog kini mampu meraih keuntungan sehingga RM1 juta setahun.

Beginilah fenomena penggunaan blog yang dulunya berfungsi sebagai pengantara politik, peribadi dan komuniti, kini beralih kepada perniagaan sehingga ada pengendali atau penulis mampu meraih keuntungan beratus-ratus ribu hingga berjuta ringgit setahun.
Berita lanjut dapatkan naskhah Berita Minggu hari ini-Sumber;Baca berita tersebut di Bharian Online
.......cakap2 kat bawah ni merupakan petikan dr blog donnyien.com...(sori n terima kasih donny...ni promo blog awak jugak ni.....)

Wow!masa saya melawat bharian online tadi,terkejut beruk bila tengok angka rm12k sebulan hasil dari blogging tu..ianya betul-betul menaikkan kembali semangat saya untuk terus meng-update blog setiap hari.Setahu saya,dia pernah masuk rancangan fear factor Malaysia sekaligus menaikkan namanya sebagai blogger terkenal dan dikenali ramai.

Kalau nak tahu dia cuma pasang 1 iklan sahaja di blog dia iaitu nuffnang,dan termasuk affiliate program.

Rahsia kejayaan blog Redmummy mengikut pengalaman dan kajian sendiri;

1.Trafik yang tinggi.

Semakin tinggi trafik blog,semakin banyaklah pendapatan dari blog dan sebaliknya.Berapa agaknya trafik redmummy sehari?blog saya hanya mendapat purata 1,500 visit sehari.Memang jauh ketinggalan kalau dibandingkan dengan trafik redmummy.Tapi syukur bulan lepas sudah mula mendapat sedikit pendapatan sampingan.

2.Komitmen

Blogging sama dengan pekerjaan yang lain,perlukan komitmen yang tinggi,kesabaran dan masa.kalau sekadar hangat-hangat taih ayam agak susah untuk berjaya.

3.Update blog selalu

Kalau kamu tengok redmummy update 5-8 post sehari,Blog yang jarang diupdate ibarat rumah yang tiada penghuni.

Naik tingkat server dengan Microsoft

Semua entries telah disiapkan dan diset ke auto publish setiap malam, entries yang anda baca di siang hari, adalah kejadian yang berlaku sehari atau beberapa hari sebelum diblog. Sekurang-kurangnya 5-8 entries telah disetkan ke auto publish dari malam hari, untuk publishing setiap siang hari. AUTO PUBLISH.

Saya cuma uddate 2-3 post sehari,paling banyak 4 post.Kena balance dengan kerja offline.

4.Popular.

Penyumbang utama trafik di redmummy.Dia pernah masuk beberapa rancangan TV,Sekarang dia sudah dikenali ramai.Jangan terkejut kalau tiba-tiba nampak muka saya keluar di mana-mana rancangan TV :) haha..gurau ja.

5.Blogwalking

Rajin-rajinlah blogwalking dan komen di blog orang lain.Kena rajin sikit.Blog saya [donnyiendotcom] hanya dapat income selepas dua tahun berblogging.bukannya sebulan tau..

6.Minat.

Minat berblogging kena ada. Jangan berblog semata-mata nak dapatkan duit. Buat sesuatu tu kena ada minat, baru menjadi :)

7.Unik

Tonjolkan keunikan blog anda, olah dengan gaya bahasa anda sendiri, cerita benda-benda yang orang suka baca. Barulah readers keep on coming.

8.Aktif Twitter

Kalau twitter pulak, tambahkan follower bagi lagi ramai.Mesti aktif bertweet. Actually it’s all about networking. Makin ramai readers/followers, prospek lagi cerah nak buat duit .Jangan lupa Follow me on twitter ok.

9,Aktif Facebook.

Setiap kali publish entry,terus share di FB,FB penyumbang kedua trafik donnyien selain Google.Follow my facebook at http://www.facebook.com/donny.ien

Ada sesiapa mau tambah?.. share di ruangan komen

......sesape yg dah baca entri ni....buatlah ape2 yg sepatutnya....terutama, jd la follower blog sy n rajin2 la komen.....hahahaha....InsyaAllah sy akan jd follower anda juga n komen ape2 yg patut.... (berangan jd kaya la ni.....tp just berangan jer...)..sbb bukan rajin update blog pun kan! Seminggu sekali pun susah... xpe...ni cuma hobi jer... n nk tengok keje2 seni sendiri terpapar kt blog yg berlatarbelakangkan warna hitam tu....perasan mcm menyerlah jer....

1 arts:

Azlin Zain said...

Salam,
Memang tgh cari cerita psl redmummy ni..xtaulah dia ni keja ke x selain blogging ye?

Post a Comment

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 mylinart |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.