Hahaha....cengkodok(penjenamaan yang aku buat dan sebut) atau cekodok ni sesuai untuk juadah minum petang atau sarapan pagi...sesuai jugak kalau ada tetamu pada musim cuti raya Cina ni....Sempoi n enak...juga berkhasiat....
Bahan-bahan
Asas
Tepung gandum 500 gm
Mauripan 1 pack
Susu Tepung 3 sudu makan(Jenama apa2 pun boleh)
Garam secukup rasa
Air secukupnya (lebih kurang 3 cawan)
Alternatif ...ikut kreativiti masing2
Kentang 2 biji (dipotong dadu)
Ikan bilis atau udang 1 mangkuk kecil
Bawang Besar 1 biji (dipotong dadu)
Daun Salary (potong halus)
(lain-lain bahan seperti...cendawan cincang, daging, lobak,kacang panjang, Quaker Oat, roti dsb...)
Cara-cara penyediaan..
- Campurkan bahan2 asas dlm mangkuk.....gaul/kacau sehingga sebati
- Masukkan bahan2 campuran dan gaul sekali lagi
- Apabila dah sebati...biarkan beberapa minit(+- 5 hingga 10 minit) atau sehingga adunan itu mengembang.
- Panaskan minyak dalam kuali, jemput menggunakan hujung jari atau gunakan sudu dan goreng hingga kekuning-kuningan.
- Hidangkan....dengan sos 3 rasa tu.....cicah dengan sambal kicap atau sambal tumis ikan bilis pun boleh jugak
*(perkataan cengkodok ni bukan istilah yang digunapakai secara meluas....ikut daerah jer...ni bahasa pasar kat Johor kot atau ikut lidah aku jer..hehehe....kat utara depa panggil cucoq..kalu dalam Kamus Dewan....cekodok, cucur atau jemput-jemput)
cik lyn ni url bru sy, nnt nk link or tgk blog pkai url ni: http://growingfluffyly.blogspot.com/
ReplyDeleteMcm sodap jo rosopi ni..yg readymade ado ko..den cari diGiant Rombau takdo..eko blum pasarkan ko..camni klu eko mylin nak buek pasaran tu den buleh buka stokis dinogori yo..RestoranMylin3RasoPariso..erm sodapnya
ReplyDelete